Näin rakennat laadukkaat ja personoidut kotisivut urheiluseuralle tai yhdistykselle

Urheiluseuran, joukkueen tai yhdistyksen nettisivuilla on usein hyvin erilaiset tavoitteet ja vaatimukset kuin yritysten verkkosivuilla. Yhdistykset ja seurat toimivat usein talkoovoimilla, ja mikäli osaamista verkkosivujen toteutuksesta ei löydy omasta takaa, juuri heidän tarpeisiinsa sekä budjettinsa sopivia vaihtoehtoja on tarjolla vain vähän. Joillekin toimijoille riittää geneeriset käyntikorttimaiset sivut, joita tällaisille organisaatioille useimmin on tarjolla — mutta osa taas haluaisi panostaa omaan näkyvyyteensä enemmän rakentamalla persoonalliset, näyttävät ja toiminnalliset sivut räätälöidysti juuri omiin tavoitteisiin ja tarpeisiin sopivaksi. Tässä blogissa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka huomioimalla voit ottaa askeleet kohti oman organisaatiosi erottautumista muiden joukosta!

Huomioi organisaatiosi uniikit tarpeet ja tavoitteet suunnittelussa

Urheiluseurojen ja yhdistysten verkkosivustojen suunnittelussa on ensisijaisen tärkeää ymmärtää organisaation yksilölliset tarpeet ja tavoitteet. Yleispätevät ratkaisut eivät usein vastaa näiden organisaatioiden erityistarpeita. Keskity selvittämään, mitä juuri sinun organisaatiosi haluaa saavuttaa verkkosivustollaan ja miten ne palvelevat parhaiten jäseniään sekä sidosryhmiään.

Varmista, että sisällöt ja toiminnallisuudet palvelevat haluamiasi kohderyhmiä

Kun suunnittelet verkkosivuston sisältöjä ja toiminnallisuuksia, varmista, että ne vastaavat haluamiesi kohderyhmien tarpeita ja odotuksia. Huomioi erilaiset käyttäjäryhmät, kuten nykyiset tai potentiaaliset uudet jäsenet, yhteistyökumppanit, sponsorit sekä media. Pyri tarjoamaan sisältöä ja toimintoja, jotka ovat merkityksellisiä ja hyödyllisiä kullekin tavoittelemallesi kohderyhmälle.

Sisällön suunnittelussa voit käyttää apuna omaa kohderyhmätuntemustasi sekä tarpeen mukaan esimerkiksi kohderyhmäanalyysia tai benchmarkkausta. Selvitä, millaisia sisältöjä ja toimintoja kohderyhmäsi arvostavat ja tarvitsevat. Rakenna sitten sivustosi vastaamaan näitä tarpeita huomioiden oman organisaatiosi tavoitteet. 

Selkeällä viestinnällä ja mutkattomalla vuorovaikutuksella voit sitouttaa kohderyhmäsi entistä paremmin sivustoon ja organisaatioon. Ota tarvittaessa jäsenistö mukaan suunnitteluun selvittämällä, mitä odotuksia ja tarpeita heillä on sivustoasi kohtaan, ja mitkä asiat he kokevat tärkeiksi. Vaikka verkkosivuilla on usein monia eri kohderyhmiä, älä kuitenkaan sorru “kaikkea kaikille” -ajattelutapaan – määritä organisaatiosi kohderyhmät ja tavoitteet tärkeysjärjestyksessään ja suunnittele esimerkiksi sivun rakenne tältä pohjalta.

Lue lisää – 5 tärkeintä asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa verkkosivuja pienellä budjetilla >

Valitse alusta, työkalut ja tarvittaessa kumppani tavoitteisiisi ja budjettiisi sopiviksi

Kun valitset alustaa ja työkaluja verkkosivustosi rakentamiseen, harkitse eri vaihtoehtoja ja niiden tarjoamia ominaisuuksia suhteessa organisaatiosi tarpeisiin sekä budjettiin.

Punnitse esimerkiksi eri alustojen visuaalisia mahdollisuuksia tai rajoituksia, käyttäjäystävällisyyttä, räätälöitävyyttä, teknisiä ominaisuuksia, löydettävyyttä sekä hintaa. Oman työpanoksen ja itseopiskelun kautta verkkosivujen suunnittelu voi onnistua myös itse, vaikka aiempaa kokemusta ei olisikaan. Useat helppokäyttöiset alustat, kuten Squarespace, Wix tai LiquidBlox, tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa laajempiakin sivustoja pienellä budjetilla.

Jos tarvitset apua tai asiantuntemusta, älä epäröi hakea kumppania, joka voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Kumppania valitessasi kannattaa kääntyä sellaisten toimijoiden puoleen, jotka ovat keskittyneet juuri pienempien toimijoiden, kuten yhdistysten, seurojen ja urheilujoukkueiden nettisivuihin. Halvalla ei saa hyvää, mutta hintaakin tärkeämpää on, että kumppanisi ymmärtää tavoitteitasi ja tarpeitasi, ja osaa antaa kokonaisvaltaista tukea ja näkemystä rehellisesti ja avoimesti. Hyvä kumppani myös kertoo sinulle, mikäli tavoitteesi ovat epärealistisia tai budjettisi ei täsmää halutun lopputuloksen kanssa.

Välitä visuaalisilla- ja tekstisisällöillä haluamaasi mielikuvaa

Verkkosivuston visuaalisuus ja tekstisisällöt ovat keskeisessä roolissa organisaatiosi mielikuvan rakentamisessa. Valitse visuaalinen ilme ja kieli, jotka resonoi organisaatiosi arvojen ja identiteetin kanssa. Panosta laadukkaaseen sisältöön, joka viestii selkeästi ja vakuuttavasti organisaatiosi haluamaa sanomaa.

Visuaalisen ilmeen suunnittelussa pyri noudattamaan yhtenäistä ja tunnistettavaa linjaa, joka erottuu joukosta ja herättää kiinnostusta. Valitse värit, fontit ja kuvat, jotka tukevat organisaatiosi identiteett ja viestivät sen arvoja ja persoonallisuutta. Tekstisisällöissä käytä kieltä, joka on selkeää, helposti ymmärrettävää ja kiinnostavaa. Vältä liiallista teknistä terminologiaa ja keskity viestimään asioita ymmärrettävästi ja innostavasti.

Myös sisällöntuotannossa voit osallistaa ja hakea apua esimerkiksi jäsenistöltä tai muilta sidosryhmiltä. Jos organisaatiosi tarpeisiin liittyy jonkinlainen opettaminen, opastaminen tai tiedon jakaminen, kannattaa miettiä blogi- tai artikkelisivun perustamista – samalla kannattaa kuitenkin määritellä, kenellä on vastuu sisältöjen päivittämiselle ja millaisella syklillä sitä tehdään. Seurojen ja yhdistysten sivuilla näkee usein Ajankohtaista-osioita, joissa viimeisin uutinen on päivitetty vuosia sitten, jolloin sen ajatus kääntyy itseään vastaan antaen passiivisen ja epäammattimaisen kuvan kävijälle.

Optimoi sivusto käyttäjäystävällisyyden ja saavutettavuuden kannalta

Visuaalisesti näyttävät ja sisällöllisesti informatiiviset sivut eivät vielä yksinään riitä, sillä nämä kaksi oleellista asiaa on huomioitava sivun suunnittelussa:

1. Käyttäjäystävällisyys ja käytettävyys

Käyttäjäystävällisyyden parantamiseksi suunnittele selkeä ja intuitiivinen navigointi, joka auttaa käyttäjiä löytämään haluamansa sisällön helposti ja nopeasti. Käytä selkeitä otsikoita ja merkintöjä, jotka auttavat käyttäjiä hahmottamaan sivuston rakenteen ja sisällön. Testaa sivuston käytettävyyttä eri käyttäjäryhmillä ja pyydä palautetta parannusehdotusten saamiseksi.

Kohderyhmästäsi riippuen on oletettavaa, että valtaosa kävijöistä vierailee sivullasi mobiililaitteella. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että verkkosivu on rakennettu mobiiliystävälliseksi (eli responsiiviseksi), niiden käyttö on helppoa ja yksinkertaista, ja ne latautuvat riittävän nopeasti. Jos nettisivujen tavoitteisiisi liittyy konversioita, kuten yhteydenotto tai jonkinlainen tilaus/lataus, kannattaa myös sivun seurantaan panostaa, jotta osaat mitata, tulkita ja arvioida datan avulla sivun toimivuutta. Nämä kaikki asiat muodostavat yhdessä sivun käyttökokemuksen, joka välittää digitaalisesti haluamaasi mielikuvaa verkkosivun vierailijoille – pelkät hienot kuvat tai osuvat tekstit eivät yksinään riitä, jos sivujen käyttökokemus on pielessä.

2. Saavutettavuus ja löydettävyys

Hienoimmistakaan kotisivuista ei ole mitään hyötyä, jos kukaan ei löydä niitä. Hakukoneoptimointi (SEO) ja niin kutsutut “hakukoneystävälliset sivut” ovat kokonaan oma osa-alueensa, mutta tämä asia on vähintään pidettävä mielessä sivuja suunnitellessa – erityisesti, jos tavoitteenasi on haalia uusia kävijöitä, esimerkiksi uusien jäsenten tai sponsorien toivossa.

Hakukoneoptimointi on monimutkainen asia, mutta pienen organisaation kannattaa lähestyä sitä hyvin käytännönläheisestä näkökulmasta: Kun sivusi ovat käyttäjäystävälliset, toimivat, nopeat, informatiiviset ja tuottavat arvoa halutuille kohderyhmille, myös hakukonenäkyvyys seuraa perässä. Jos organisaatiosi oma osaaminen rajoittuu vain kuva- ja tekstisisältöjen tuottamiseen, kannattaa hakukoneoptimointiin pyytää apua ammattilaiselta. Jos kuitenkin yhdistyksesi tavoitteiden kannalta riittää, että sivusto löytyy organisaation omalla nimellä Googlesta, ei esimerkiksi laajemmalle avainsana-analyysille ole juurikaan tarvetta.

Ylläpidä ja kehitä sivustoa organisaatiosi tarpeiden mukaisesti

Verkkosivuston ylläpitäminen ja kehittäminen on jatkuvaa työtä. Seuraa sivuston suorituskykyä ja käyttäjädataa organisaatiosi tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti, ja reagoi muutoksiin tarvittaessa. Pidä sivustosi kriittinen sisältö, kuten yhteystiedot ja ajankohtaiset tapahtumat aina ajan tasalla. Jatkuva kehitys varmistaa, että sivusto pysyy relevanttina ja tehokkaana välineenä organisaatiosi viestinnässä ja toiminnassa.

Säännöllinen sisällöntuotanto ja päivitykset auttavat pitämään kävijät kiinnostuneina ja sitoutuneina sivustoon. Yhdistykset ja urheiluseurat toimivat usein vapaaehtoisvoimin, minkä vuoksi sitoutuneita vastuuhenkilöitä ja vaadittavaa aikaa jatkuvalle säännölliselle sisällöntuotolle ja päivityksille voi olla haastava löytää. Vältä lisäämästä sivustolle ajankohtaisia, päivitystä vaativia osioita, kuten blogia, ajankohtaisia artikkeleita tai tapahtumakalenteria, jos se ei ole toiminnan kannalta tarkoituksenmukaista tai on epäilys, että ne jäisivät joka tapauksessa päivittämättä.

"Voit hyödyntää esimerkiksi organisaatiosi Facebook- tai Instagram-feediä automaattisiin ajankohtaisiin päivityksiin tai lisätä esimerkiksi sidosryhmien, kuten lajiliittojen tai yhteistyöorganisaatioiden sisältösyötteitä. Näin verkkosivustosi antaa aktiivisen kuvan toiminnasta ilman, että itse sivustoa tarvitsee päivittää säännöllisesti."

Oletko suunnittelemassa organisaatiollesi nettisivuja? Lue lisää tarjonnastamme yhdistyksille ja seuroille, ja pyydä tarvittaessa rohkeasti apua suunnitteluun!

Seuraava
Seuraava

Aloittavan yrityksen nettisivut ja markkinointi pienellä budjetilla