Aloittavan yrityksen nettisivut ja markkinointi pienellä budjetilla
Aloittavan yrityksen polku menestykseen vaatii huolellista suunnittelua, taitavaa taloudenpitoa ja harkittuja päätöksiä budjetin käytöstä. Verkkosivut ja markkinointi ovat avainasemassa yrityksen näkyvyyden ja brändin rakentamisessa, mutta kuinka toteuttaa ne laadukkaasti pienellä budjetilla? Seuraavassa tarkastelemme askel askeleelta, miten aloittava yrittäjä voi luoda tehokkaan markkinointistrategian ja laadukkaat verkkosivut pienellä budjetilla.
Tavoitteista vauhtia strategiaan
Ennen muuta, yrityksen on määritettävä itselleen tavoitteet, joita markkinoinnin toimenpiteillä ja nettisivuilla pyritään saavuttamaan. Tavoitteet on hyvä jakaa strategisiin, inspirationaalisiin tavoitteisiin sekä taktisempiin, helposti määritettäviin mittareihin.
Tässä muutama esimerkki:
Tavoite: Olen potentiaalisten asiakkaiden tuntema, asiantunteva ja luotettava toimija alallani.
Mittarit: kohdeyleisön tavoittavuus, nettisivujen liikenne ja käyttäytyminen (esim. sivulla vietetty aika), somekanavien tavoittavuus ja näyttökerrat
Tavoite: Kasvatan tunnettuutta kohderyhmässä ja saan heidät tutustumaan palveluihin nettisivuillani.
Mittarit: Brändihaut (yrityksen nimellä tehdyt haut Googlessa), orgaaninen hakukoneliikenne, somekanavien seuraaja- ja reagointimäärät
Tavoite: Kasvatan liikevaihtoa ja saavutan uusasiakasmyyntiä inbound-liidihankinnan avulla verkkosivuilta.
Mittarit: Liikenteen laatu, verkkosivukonversiot ja -liidit, inbound-yhteydenotot, konversioprosentti, hinta per liidi
Tavoitteet voi asettaa esimerkiksi kuukausittain, kvartaaleittain, puolivuosittain tai vuosittain. Suosittelemme kvartaali- tai puolivuotisseurantaa, sillä kuukausi on yrityksen elinkaaressa hyvin lyhyt aika ja toisaalta koko vuoden tavoitteiden ennustaminen voi olla haastavaa, sillä muuttuvia tekijöitä on niin paljon – toki, tavoitteita voi ja pitää myös muokata matkan varrella, jos ne osoittautuvat huonoiksi.
Kysy itseltäsi ensin: “Missä ja millaisena haluan nähdä yritykseni XX-kuukauden päästä?” ja vastaa sitten kysymykseen, “Miten voin mitata onnistumistani tässä tavoitteessa ja sen saavuttamisessa?”
Markkinoinnin suunnittelun kulmakivi: tunne asiakkaasi
Yksi markkinoinnin suunnittelun oleellisimpia kohtia on asiakkaan tunteminen. Jotta voit tehdä markkinointia ja kohdistaa resurssisi tehokkaasti, täytyy sinun ymmärtää, keitä asiakkaasi ovat, mistä heidät tavoittaa ja miten heille tulee viestiä.
Tavoitteiden ja käytettävissä olevien resurssien mukaisesti luodaan markkinoinnin taktinen suunnitelma, joka mukailee yrityksen liiketoiminnan tavoitteita ja asiakashankinnan prosesseja (myynti):
Kohderyhmien määritys
Asiakashankinnan prosessin määritys
Tärkeimpien viestikulmien kartoitus
Tarvittavien markkinointikeinojen ja -kanavien valinta
Mittarien valinta ja seurannan määritys
Budjetointi.
Tutustu palveluihimme pienyrittäjän markkinoinnin tueksi >
Suunnitelman pohjalta sinulla tulisi olla selkeä kuva siitä, mitä markkinoinnissasi tavoittelet, millä keinoilla tavoitteisiin voit päästä, ja minkä verran resurssia siihen tulisi varata. Tämä mahdollistaa myös priorisoinnin, eli suunnitelmaa ei välttämättä tarvitse toteuttaa 100-prosenttisesti, vaan tarvittaessa priorisoiden ja kohdistaen resurssit sellaisiin toimiin, joilla on oletettavasti suurimmat tuotto-odotukset tavoitteidesi kannalta.
Jos suunnitelma ja käytössä oleva budjettisi eivät kohtaa, kannattaa miettiä, oletko valmis tinkimään jostain tavoitteesta, keskittyä esimerkiksi yhteen tavoitteeseen kerrallaan tai löytää innovatiivisia vaihtoehtoja toteuttaa tiettyjä toimenpiteitä pienemmällä budjetilla – jopa ilmaiseksi.
Sinun ei välttämättä tarvitse olla markkinoinnin ammattilainen pystyäksesi luomaan yrityksellesi toimivat tavoitteet ja suunnitelman. Tavoitteita, toimenpiteitä ja budjetteja voi olla kuitenkin hyvä sparrata jonkun sellaisen henkilön kanssa, jolla on kokemusta pienen yrityksen markkinoinnista ja myynnistä, sillä epärealistisesti asetetut maalit kääntyvät itseään vastaan, jos niiden tavoittaminen osoittautuu mahdottomaksi.
Brändi = asiakkaan mielikuva ja yrityksesi maine
Jokaisella yrityksellä on maine – halusi sitä tai ei. Me kiteytämme brändin käsitteen subjektiiviseksi kokemukseksi yrityksestä tai tuotteesta. Brändisi avulla varmistat, että maineesi ja mielikuvasi ovat omissa käsissäsi ja noudattavat sitä linjaa, jota haluat kaikille viestiä. Brändi-sana aiheuttaa usein väristyksiä pienissä yrittäjissä, sillä se liitetään helposti suurempien yritysten maailmaan ja mieleen tuleviin isoihin mainostoimistolaskuihin. Jos se helpottaa, voit helposti korvata brändi-sanan vaikka “mielikuvalla.”
Huomioi, että brändi on paljon enemmän kuin markkinointiviestintä – Mielikuva yrityksestäsi syntyy kaikesta visuaalisista ja sisällöllisistä kontaktipisteistä ja viestinnästä, niin digitaalisesti kuin fyysisestikin, ja osa tästä on tiedostettua ja osa tiedostamatonta. Parasta brändinhallintaa ja markkinointia on tehdä tietenkin oma työnsä mahdollisimman hyvin ja saada suosituksia omilta nykyisiltä asiakkailtaan. Johdonmukaisella ja yhtenäisellä brändäyksellä voidaan kuitenkin lisätä sitoutumista ja kasvattaa liikevaihtoa.
Huomioi brändisi osalta ainakin nämä asiat:
Arvot ja asenteet
Tavoitteet
Tarina
Arvolupaus
Visuaaliset elementit (fontit, värit, tekstuurit, kuvat)
Kohderyhmä, ostajapersoonat
Tone of Voice (viestinnän sävy).
Lue lisää, miten me CX Pajalla lähestymme brändiä >
Nettisivut ovat tärkein myyjäsi, ja yrityksesi kasvot digitaalisessa ympäristössä
Jos myyt tuotteita tai palveluita ja tavoittelet uusia asiakkaita, ei nettisivuihin panostaminen ole pelkästään kannattavaa – se on suorastaan pakollista. Verkkosivut ovat nykyaikaisen yrityksen digitaalinen käyntikortti ja ensimmäinen kosketuspinta potentiaalisiin asiakkaisiin. Ne eivät vain kerro yrityksesi tarinaa, vaan toimivat myös myynti- ja asiakaspalvelukanavana.
Kun budjetti on tiukalla, on tärkeää valita oikeat työkalut ja kumppanit verkkosivujen luomiseen:
Määritä tavoitteet ja budjetti
Valitse oikea alusta ja sopiva kumppani
Tunnista kohderyhmä ja keskity olennaiseen sisältöön
Panosta suunnittelussa löydettävyyteen ja konversioihin
Mittaa, seuraa, optimoi ja päivitä tarvittaessa.
Jos sinulla tai lähipiirissäsi on osaamista, nettisivujen tekeminen itse voi olla hyvä vaihtoehto budjetin minimoimiseksi. Älä kuitenkaan epäröi pyytää ammattilaisen apua löytääksesi sinun yritykseesi ja budjettiisi paras mahdollinen vaihtoehto, sillä lopulta nettisivut ovat yksi tärkeimmistä aloittavan yrityksen päätöksistä ja mielikuvan rakentajista verkossa – muista, ettei halvalla saa yleensä hyvää, ja huonot nettisivut ovat aina huono investointi, vaikka saisit ne kuinka edullisesti.
Mittaaminen: tiedon avulla oikeisiin päätöksiin
Pienet yritykset usein unohtavat mittaamisen merkityksen tai ajattelevat, ettei sillä ole heidän kannaltaan juuri merkitystä. Jos palaat tarkastelemaan tavoitteitasi, miten olet onnistunut niiden saavuttamisessa – mikä on toiminut ja mikä ei – on tärkeää, että voit pohjata johtopäätöksesi tietoon ja dataan, joka on kerätty sekä luotettavasti että lain mukaisesti.
Mittarien määrittäminen on tärkeä osa suunnitteluprosessia, jotta markkinoinnin tuloksia voidaan arvioida ja niistä voidaan tehdä johtopäätöksiä asiakkuudenhankinnan eri vaiheissa:
Verkkosivuanalytiikka
Konversiot ja liidit
Markkinointikanavien tilastot
Tärkeimmät KPIt eli avainlukumittarit
Myyntiluvut.
Jos päätät olla mittaamatta, tee se tietoisesti. Älä aseta sellaisia tavoitteita, joita et pysty mittaamaan, äläkä odota saavasi dataa jota et ole valmistautunut keräämään – saati luota siihen. Analytiikka on digitaalisen liiketoiminnan silmät ja korvat, joten jos haluat tuntea ja ymmärtää asiakkaitasi, heidän käyttäytymistään sekä yrityksesi menestystä verkossa, mittaukseen panostaminen on kannattavaa.
Rakenna ympärillesi osaavien tekijöiden verkosto yrityksesi kasvun tueksi
Jokainen tarvitsee yrittäjyyden alkutaipaleella tukea ympärilleen. Vaikka pienyrittäjyys, freelance-yrittäjyys ja toiminimiyrittäjyys ovat usein yksilölajeja, ei kukaan pärjää ilman ympäristön tukea. Menestyksen avain on siis kerätä ympärilleen sellaisia ihmisiä ja verkostoja, jotka voivat auttaa sinua tavoitteidesi saavuttamisessa ja tukea yrityksesi ensimmäisissä askelissa kohti kasvua.
Hyödynnä omia vahvuuksiasi, sillä paljon asioita voi tehdä itse joko olemassa olevan osaamisen tai pienen itseopiskelun pohjalta. Myös lähipiiristäsi, perheestäsi tai ystävistäsi, saattaa löytyä hyödyllistä osaamista, joten puhu yrittäjyydestäsi avoimesti ääneen ja ota apua vastaan sieltä, mistä sitä on tarjolla.
Kun valitset yrityksesi kriittisiä kumppaneita, katso isompaa kuvaa kuin pelkästään yhtä osa-aluetta ja hintalappua: Esimerkiksi tilitoimisto voi olla yrityksellesi paljon enemmän kuin pelkästään kuittien ja laskujen hallintaa – siitä voi muodostua yrityksesi kehityksen ja menestyksen kannalta kultaakin kalliimpi kumppanuus.
Samoin markkinoinnin osa-alueiden ulkoistaminen yksittäisinä palasina ei ole useinkaan järkevää, vaan kumppanin valinta kannattaa perustaa ennemmin siihen, että kumppanisi ymmärtää liiketoimintaasi ja sinua, ja osaa katsoa isompaa kuvaa kuin vain pientä osaa markkinointikanavien kirjosta. Vaadi kumppaniltasi aina avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä painota tavoitteiden ja liiketoiminnan kokonaisuuden ymmärtämistä yksittäisten teknisten osa-alueiden sijaan: anna kuitenkin vastalahjaksi luottamusta ja vastuuta, sillä kun löydät asiantuntevan kumppanin – on kyse sitten verkkosivuista, markkinoinnin suunnittelusta tai toteutuksesta – kannattaa ammattilaisen arviointikykyyn luottaa, kun hän on oppinut tuntemaan liiketoimintasi tavoitteet, toimintatavat ja ymmärtää käytettävissä olevat resurssit.
Mitä pienyrittäjän tulee ottaa huomioon markkinoinnissa?
Markkinointi on perustarve, joka jokaisen yrittäjän on otettava huomioon. Käsittele markkinointia investointina yrityksesi menestykseen, myyntiin ja kasvuun – älä pakollisena kustannuksena.
Ota huomioon ainakin nämä asiat:
Panosta suunnitteluun ja pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta
Huonosti suunniteltu markkinointi on kaikkein kalleinta
Älä usko “yhden totuuden ratkaisuihin,” markkinoinnissa ei ole hopealuoteja – jos joku kuulostaa liian hyvältä, se todennäköisesti on sitä
Aseta tavoitteet ja niille mittarit, jotta voit tehdä päätöksiä tietoon perustuen eikä mutulla
Tunnista kohderyhmäsi ja puhuttele aina heitä
Varo panostamasta pelkästään konvertoivaan mainontaan, vaikka se voi tuntua houkuttelevalta – jos unohdat tunnettuuden merkityksen, häviät pitkällä aikavälillä.
Tarvitsetko tukea yrityksesi alkutaipaleella?
Jos sinulta tai lähipiiristäsi ei löydy tarvittavaa osaamista markkinoinnin, nettisivujen tai yrityksesi liiketoiminnan kriittisten toimintojen kehittämiseen, kannattaa kääntyä sellaisen kumppanin puoleen, joka on erikoistunut pienten ja aloittavien yrittäjien auttamiseen.
Me CX Pajalla olemme keskittyneet juuri aloittavien ja pienten yritysten, toiminimiyrittäjien, yhdistysten sekä järjestöjen nettisivujen ja markkinoinnin kehittämiseen. Kun asioidaan pieneltä yritykseltä toiselle, on kanssakäyminen aina inhimillisempää, ihmisläheisempää ja henkilökohtaisempaa. Ymmärrämme paremmin pienten organisaatioiden tarpeita, ja toimintamallimme ovat räätälöity juuri heitä varten.
Voit matalalla kynnyksellä ottaa meihin yhteyttä missä tahansa kysymyksissä tai mieltä askarruttavissa haasteissa – ilman sitoutumista. Autamme mielellämme sinua projektisi toteutuksessa, mutta osaamme rohkeasti neuvoa ja ohjata myös eteenpäin, jos se palvelee tavoitteitasi!
Tutustu tarkemmin palveluihimme aloittaville yrittäjille ja pienyrittäjille >