Edulliset kotisivut pienyritykselle - Huomioi nämä 5 asiaa

Pienyrityksen verkkosivut ovat tärkeä osa yrityksen näkyvyyttä ja brändin rakentamista verkossa. Kun budjetti on rajallinen, on tärkeää löytää tapoja luoda laadukkaat ja edulliset kotisivut. Tässä blogikirjoituksessa jaamme viisi tärkeää asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon verkkosivujen luomisessa pienellä budjetilla:

  1. Määritä tavoitteet ja budjetti

  2. Valitse oikea alusta ja sopiva kumppani

  3. Tunnista kohderyhmä ja keskity olennaiseen sisältöön

  4. Panosta suunnittelussa löydettävyyteen ja konversioihin

  5. Mittaa, seuraa, optimoi ja päivitä tarvittaessa

1. Määritä tavoitteet ja budjetti

Ennen kuin sukellat kotisivujen suunnitteluun, on tärkeää määritellä selkeästi yrityksesi tavoitteet ja siihen liittyvä budjetti. Näiden tekijöiden ymmärtäminen auttaa sinua tekemään fiksuja päätöksiä ja priorisoimaan toimenpiteitä suunnitteluprosessin aikana.

Kuinka paljon hyvät nettisivut maksavat?

Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa suoraa vastausta, sillä verkkosivujen hinnat vaihtelevat valtavasti. Kun tavoitteesi ovat selvillä, on hinta kuitenkin helpompi määrittää esimerkiksi pyytämällä tarjouksia pienten yritysten verkkosivuihin keskittyneiltä yrityksiltä.

Mistä nettisivujen hinta muodostuu?

Nettisivujen hinta koostuu domainista (verkkotunnuksesta), webhotellista eli palvelimesta, verkkosivualustasta (esim. WordPress tai Squarespace), suunnittelu- ja toteutustyöstä sekä ylläpidosta ja mahdollisista päivityksistä. Suunnittelun, toteutuksen sekä päivittämisen voi tehdä myös itse, jolloin niistä ei tule kustannuksia. 

Varo alibudjetointia

Mikäli sinulla ei ole kokemusta verkkosivujen suunnittelusta, kannattaa budjetin määrityksessä luottaa asiantuntijan näkemykseen. Liian halvalla toteutetut nettisivut ovat useimmin huono investointi, sillä ne eivät kestä aikaa eivätkä täytä niille asetettuja tavoitteita. Määritä budjettisi realistisesti perustuen investointikykyysi, tavoitteisiisi sekä asiantuntijoiden näkemykseen. Jos suunnittelemasi budjetti ja realismi ovat liian kaukana toisistaan, kannattaa miettiä tarkasti, mistä olet valmis tinkimään. Voit myös antaa käytössä olevan budjettisi asiantuntijalle, joka osaa kertoa, mitä kyseisellä budjetilla on tehtävissä – tai sanoa suoraan, mikäli budjetti on liian pieni tavoittelemiesi verkkosivujen toteuttamiseksi.

2. Valitse oikea alusta ja sopiva kumppani

Edullisten kotisivujen rakentamiseksi on useita eri alustoja ja työkaluja, jotka tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja hinnoittelumalleja. Alustan ja mahdollisen kumppanin valitseminen ovat kriittisiä päätöksiä kotisivujen luomisessa. Tutki eri vaihtoehtoja perusteellisesti ja valitse alusta sekä mahdollinen kumppani, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja budjettiisi. 

Jos teet verkkosivut osittain tai kokonaan itse

Harkitse vaihtoehtoja kuten WordPress, Wix, Squarespace tai Shopify, jotka tarjoavat helppokäyttöisiä työkaluja ja edullisia hinnoittelusuunnitelmia pienyrityksille. Useimmat yleisesti käytetyt verkkosivualustat tarjoavat pienille yrittäjille kaikki tarpeelliset ominaisuudet. Tavoitteiden ja tarpeiden määrittelyn jälkeen on helpompaa valita juuri oman yrityksen vaatimuksiin paras alusta.

Jos tarvitset kumppanin toteuttamaan verkkosivusi

Verkkosivuja toteuttavia yrityksiä on paljon ja valinnanvaraa on pilvin pimein. Pienen yrityksen kannattaa valita verkkosivukumppanikseen juuri pienten yritysten nettisivuihin keskittynyt toimija. Hinnoittelutavoissa on eroja, joten tarkat tarpeen ja tavoitteiden määrittelyt auttavat rajaamaan vaihtoehtoja ja täsmentämään tarjouskyselyitä, mikä auttaa vertailemaan sopivinta kumppania palveluntarjoajien joukosta. Keskity kumppanin valinnassa ainakin palveluntarjoajan näkyvyyteen, luotettavuuteen, hinnoittelumallien avoimuuteen sekä kykyyn ymmärtää ja löytää ratkaisut juuri sinun yrityksesi tavoitteisiin ja tarpeisiin. Muista, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä! Hinnat voivat olla vertailukelvottomia, ja vaikka korkeampi hinta ei ole automaattisesti laadun tae, kannattaa pitää mielessä, ettei halvalla saa yleensä hyvää.

3. Tunnista kohderyhmä ja keskity olennaiseen sisältöön

Kun luot sisältöä kotisivuillesi, keskity olennaiseen. Kävijät haluavat löytää nopeasti tarvitsemansa tiedot, joten pidä teksti selkeänä ja informatiivisena. Korosta yrityksesi ainutlaatuisia myyntipisteitä ja palveluita, niiden hyötyjä asiakkaan kannalta sekä lisää kuvia ja grafiikkaa, jotka houkuttelevat kävijöitä jäämään sivustolle pidemmäksi aikaa.

Keskity luomaan sisältöä, joka puhuttelee kohdeyleisöäsi ja vastaa heidän tarpeisiinsa. Laadukas sisältö, joka on suunnattu oikealle yleisölle, auttaa sitouttamaan kävijöitä ja vahvistamaan brändisi mielikuvaa. 

Jos tarvitset sisällön tuotantoon ammattilaisen apua, pyri välittämään haluamasi tyyli, äänensävy, ja yrityksesi tavoittelema mielikuva kumppanillesi mahdollisimman tarkasti. Kaikki sisältö, niin visuaalinen- kuin tekstisisältökin, luo vastaanottajalleen mielikuvia, joten niiden tulee noudattaa yhtenäistä linjaa. Varustaudu siihen, että vaikka et olisikaan sisällöntuotannon ammattilainen, kannattaa kaikki faktat vähintään tuplatsekata – sinä olet kuitenkin oman yrityksesi, palveluidesi tai tuotteidesi paras asiantuntija! 

4. Panosta suunnittelussa löydettävyyteen ja konversioihin

Verkkosivujen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon sekä käyttäjäystävällisyys että hakukoneoptimointi. Huolehdi siitä, että sivustosi on helppo löytää ja että se ohjaa kävijät tehokkaasti kohti haluttuja toimia, kuten yhteydenottoa tai ostoa. Muista, että määrä ei korvaa laatua, eikä hakukoneiden liika miettiminen, esimerkiksi yksittäisten avainsanojen loputon toistelu, ole nykypäivää. Toimiva, informatiivinen, selkeä ja käyttäjiä palveleva arvoa tuottava sisältö palvelee myös hakukoneita.

Yhä useammat käyttäjät selaavat internetiä mobiililaitteilla, joten varmista, että kotisivusi näyttävät hyvältä kaikenlaisilla laitteilla. Valitse responsiivinen suunnittelu, joka mukautuu automaattisesti eri näyttökoon mukaan ja testaa sivustosi toimivuus eri laitteilla ennen julkaisua. Erityisesti, jos kohderyhmäsi ovat kuluttaja-asiakkaat, kannattaa sivuston suunnittelu aloittaa “mobile first” -periaatteella eli suunnitella sivuston mobiiliversio ensin ja työpöytäversio vasta sen jälkeen. 

5. Mittaa, seuraa, optimoi ja päivitä tarvittaessa

Yrityksen verkkosivut eivät ole koskaan valmiit, vaan ne muuttuvat, kasvavat ja kehittyvät yrityksesi mukana. Seuraa sivustosi suorituskykyä, analysoi tuloksia ja tee tarvittavia muutoksia optimoidaksesi sivustosi tehokkuutta ja käyttäjäkokemusta. Pidä sivustosi ajan tasalla ja reagoi muutoksiin markkinassa.

Kun kotisivusi on julkaistu, on tärkeää seurata sivuston suorituskykyä ja tehdä tarvittaessa muutoksia ja päivityksiä. Hyödynnä analytiikkatyökaluja, kuten Google Analyticsia, seurataksesi liikennettä ja käyttäjien käyttäytymistä sivustollasi, ja tee muutoksia, jotka parantavat sivustosi tehokkuutta ja käyttäjäkokemusta.

Myös pienten yritysten on tärkeä huomioida, että sivuston tietosuoja-asiat ovat kunnossa. Tietosuoja- ja rekisteriseloste sekä mahdollisuus kieltäytyä evästeiden seurannasta on oltava kunnossa, jos sivulta kerätään käyttäjätietoja. Jos olet epävarma tietosuoja-asioissa, on syytä pyytää herkästi ammattilaisen apua välttyäkseen kalliilta virheiltä – selkeät virheet tai puutteet nimittäin syövät myös yrityksesi uskottavuutta ja luotettavuutta.

Pienen yrittäjän verkkosivukumppani

Me CX Pajalla olemme keskittyneet juuri pienten yritysten, toiminimiyrittäjien, yhdistysten ja järjestöjen verkkosivutoteutuksiin. Kun asioidaan pieneltä yritykseltä toiselle, on kanssakäyminen aina inhimillisempää, ihmisläheisempää ja henkilökohtaisempaa. Ymmärrämme paremmin pienten organisaatioiden tarpeita, ja toimintamallimme ovat räätälöity juuri heitä varten.

Jännittääkö ensimmäisten nettisivujen rakentaminen tai kotisivu-uudistuksen tekeminen, etkä oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle? Ei hätää, voit matalalla kynnyksellä ottaa meihin yhteyttä missä tahansa kysymyksissä tai mieltä askarruttavissa haasteissa – ilman sitoutumista. Autamme mielellämme sinua projektisi toteutuksessa, mutta osaamme rohkeasti neuvoa ja ohjata myös eteenpäin, jos se palvelee tavoitteitasi!

Tutustu tarkemmin palveluihimme aloittaville yrittäjille ja pienyrittäjille >

Edellinen
Edellinen

Aloittavan yrityksen nettisivut ja markkinointi pienellä budjetilla